Náplň práce
1
Příprava a posouzení kvality surovin na výrobu těsta
2
Příprava a tvarování těsta pro výrobu různých druhů pečiva
3
Průběžná kontrola výsledku pečení
4
Příprava kvasu pro výrobu chleba
5
Obsluha a čištění pekárenských strojů
6
Expedice a prodávání hotových výrobků
7
Odebírání vzorků pro účely laboratorního rozboru
Vzorky se odebírají například pro zjištění obsahu "éček"
Výhody
- Viditelný výsledek práce.
- Prospěšná profese.
- Znalosti je možné využít i pro osobní účely.
- Možnost otevřít si své vlastní pekařství.
Nevýhody
- Každodenní brzké vstávání.
- Nutnost dodržovat přísné hygienické předpisy a normy.
- Fyzicky náročnější práce.
- Na pracovišti je vysoká teplota a prašnost.
Dovednosti a znalosti
1
Dobré organizační a komunikační schopnosti
2
Pečlivost a důkladnost
3
Schopnost udržovat pořádek na pracovišti
4
Manuální zručnost
5
Znalost surovin a jejich vlastností
6
Znalost bezpečnosti práce a ochrany zdraví
7
Znalost výrobních technologických postupů
Jak se stát pekařem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?