Náplň práce
1
Porážení hospodářských zvířat a jejich stažení z kůže
2
Porcování masa, vykosťování a odstraňování vnitřností
3
Konzervace masa a jednotlivých masných výrobků
4
Mletí hovězího, vepřového a kuřecího masa
5
Evidence výroby a posuzování kvality surovin a hotových výrobků
6
Výroba klobás, salámů, jitrnic a dalších masných produktů
7
Zpracování živočišných tuků a výroba škvarků
8
Vážení, balení a expedování masa a masných výrobků
Výhody
- Řezníků je málo a je zde malá konkurence.
- Prospěšná profese.
- Možnost vytvořit vlastní receptury.
- Možnost časem se otevřít své vlastní řeznictví.
Nevýhody
- Zabíjení zvířat pouze pro uspokojení lidských potřeb.
- Fyzicky vyčerpávající práce.
Dovednosti a znalosti
1
Fyzická zdatnost
2
Manuální zručnost pro výrobu masných výrobků
3
Psychická odolnost nutná pro každodenní zabíjení zvířat
4
Odolnost vůči pohledu na krev a práci se syrovým masem
5
Nutnost znát technologický postup jak správně naporcovat a vykostit maso
Jak se stát řezníkem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?