Náplň práce
1
Ochutnávání a očichávání potravin a nápojů v různých fázích jejich zpracování
2
Zařazování degustovaných potravin a nápojů do příslušných tříd
3
Vytváření vinné karty a dalších nápojových lístků
4
Navrhování vhodných kombinací vín a pokrmů
5
Organizace prezentace vína nebo piva spojené s jejich degustací
6
Odborné poradenství při výběru vhodného druhu vína a ostatních ušlechtilých nápojů
Výhody
- Možnost ochutnat spoustu různých nápojů a pokrmů bez nutnosti je kupovat.
- Výjimečná profese, které se věnuje málo lidí.
- Možnost navštěvovat zajímavá místa jako jsou vinařství, pivovary a veletrhy.
Nevýhody
- Je nutné ochutnávat i potraviny a nápoje, které nemáte rádi.
- Práce není vhodná pro lidi alergické na určité potraviny
Dovednosti a znalosti
1
Výborně vyvinuté smysly, především chuť a čich
2
Schopnost rozeznat i jemné odstíny barev
3
Dobré komunikační dovednosti pro prezentaci produktu zákazníkům
4
Výborná znalost sortimentu historie značky a jejích produktů
5
Pečlivost a důkladnost
6
Znalost surovin, jejich chutí a vlastností
7
Znalost výrobních technologických postupů
Jak se stát degustátorem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?