Náplň práce
1
Příjem surovin pro cukrářskou výrobu a kontrola jejich kvality
2
Příprava těsta, náplní a polev podle určených postupů
3
Tvarování a pečení těsta pro korpusy a jiné sladké pečivo
4
Ruční zdobení a aranžování cukrářských výrobků
5
Vytváření nové receptury a navrhování složitějších cukrářských výrobků
6
Výroba čokolády, domácí zmrzliny, marcipánové hmoty a výrobků z nich
7
Výroba narozeninových a svatebních dortů
8
Odebírání vzorků pro účely laboratorního rozboru
Vzorky se odebírají například pro zjištění obsahu "éček"
Výhody
- Možnost projevit svou kreativitu.
- Viditelný výsledek práce, který přináší lidem radost.
- Možnost účastnit se různých cukrářských soutěží a veletrhů.
- Dovednosti je možné využít i pro osobní účely.
- Možnost otevřít svou vlastní cukrárnu nebo kavárnu.
Nevýhody
- Nutnost dodržovat přísné hygienické předpisy a normy.
- Fyzicky náročnější práce.
- Špatným postupem je možné výrobek pokazit a zákazník je pak nespokojen.
Dovednosti a znalosti
1
Dobré organizační a komunikační schopnosti
2
Pečlivost a důkladnost
3
Chuť experimentovat
4
Trpělivost a kreativita
5
Manuální zručnost
6
Znalost surovin, jejich chutí a vlastností
7
Znalost chemie a cukrářských strojů
8
Sledování aktuálních trendů
Jak se stát cukrářem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?