Náplň práce
1
Prostírání stolů, zakládání příborů, talířů, sklenic a prostírání
2
Vítání a usazování hostů podle aktuálních volných kapacit
3
Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku
4
Příjem objednávek od zákazníků a jejich zadávání do systému
5
Čepování nápojů
6
Roznos nápojů a objednaných pokrmů
7
Vystavování účtu a zpracování plateb zákazníků
8
Úklid stolů a použitého nádobí a sklenic
Výhody
- Možnost ovlivnit výši své výplaty díky spropitnému.
- Komunikace s různými typy lidí.
- Setkávání s lidmi a poznání nových přátel.
- Hodně fyzické aktivity.
Nevýhody
- Fyzicky náročnější práce.
- Možný konflikt s nepříjemnými hosty.
- Pracovní doba ve večerních hodinách a o víkendech.
Dovednosti a znalosti
1
Dobré komunikační schopnosti Komunikace s hosty je na každodenní bázi a je potřeba k nim být vstřícný
2
Příjemné vystupování
3
Upravený vzhled a čistotnost Personál je tváří restaurace a je podle toho potřeba vystupovat
4
Dokonalá znalost restaurace a nabídky Je potřeba odpovídat na případné dotazy hostů
5
Psychická odolnost Někteří hosté mohou být nepříjemní
6
Fyzická zdatnost Během směny je možné nachodit mnoho kilometrů
7
Pohotovost a flexibilita Hosté mohou mít různorodé požadavky, na které je potřeba adekvátně reagovat
Jak se stát číšníkem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?