Zpět

Kuchař

Základní přehled:

  • Doporučené vzdělání
    Středoškolské s výučním listem, obor: Kuchař - číšník
  • Délka studia
    3 roky
  • Plat
    18 000 - 37 000 Kč

Kuchař je zodpovědný za jídlo, které hosté obdrží v restauračním zařízení. Připravuje jídlo od samého začátku, vybírá tedy vhodné suroviny, které se na daný pokrm nejlépe hodí. Při přípravě pokrmů používá různorodé metody vaření. Mezi nimi například dušení, pečení či grilování. Hotová jídla aranžuje na talíře nebo servírovací podnosy, které následně číšníci roznáší hostům.

Náplň práce

1
Sestavování menu, jídelních a nápojových lístků na základě gastronomických pravidel
2
Příprava teplých a studených pokrmů, předkrmů i dezertů
3
Rozdělování připravených pokrmů na samostatné porce
4
Stylizace pokrmů
Než se pokrmů ujmou číšníci, kteří je roznesou hostům, kuchař je musí naservírovat tak, aby lahodily oku
5
Kontrola skladových zásob a objednávání chybějících surovin
6
Sestavování a vylepšování jídelního lístku
7
Údržba kuchyňské náčiní a vybavení
8
Úklid pracoviště po skončení pracovní doby

Výhody a nevýhody

  • Kreativní profese.
  • Možnost vymyslet vlastní nové pokrmy.
  • Dovednosti lze využít i v osobním životě.
  • Možnost otevření vlastní reastaurace.
  • Možnost založení vlastního pořadu o vaření.
  • Klíčová pozice pro úspěch celé restaurace.
  • Fyzicky náročnější práce.
  • Nutnost dodržovat přísné hygienické předpisy a normy.
  • Riziko setkání s nepříjemnými a kritickými hosty.
  • Častá práce během večerů a o víkendech.

Dovednosti a znalosti

1
Chuťová paměť Je nutné dokázat rozeznat jednotlivé ingredience a to i u jídel, které ještě kuchař nikdy dříve neochutnal
2
Znalost surovin a dodavatelů Je potřeba vědět, kde sehnat kvalitní suroviny, a jak s nimi pracovat
3
Schopnost efektivně pracovat s lidmi Kuchař musí vést tým, vědět, kdy je má motivovat, a kdy na ně být případně přísný
4
Rychlost Hosté v restauraci chtějí své jídlo brzy, kuchař musí být schopný jídlo připravit pečlivě a současně rychle
5
Kreativita, nápaditost a touha zkoušet nové věci Vaření je velmi kreativní činnost a kuchař by měl být zvídavý, experimentovat a chtít objevovat nové chutě
6
Znalost technologických postupů přípravy pokrmů Během vaření není čas pátrat v kuchařkách. Kuchař by měl znát všechny recepty zpaměti
7
Schopnost udržovat pořádek na pracovišti
8
Znalost práce s různými kuchyňskými přístroji

Jak se stát kuchařem?

Pokud se chceš stát kuchařem, je nejvhodnější vystudovat obor kuchař - číšník na středním odborném učilišti.

1. krok: Střední škola

Všechny střední školy

Kde studovat tento obor?

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies